Om Tahir Hussain

 

HVEM ER TAHIR?
Hvor var du da Oddvar Brå brakk staven?  De fleste av oss kjenner igjen uttrykket fra ski VM 1982. «Jeg lå i mors armer og hørte TV Carlsen skrike», «Gi mannen en stav da!»

Det er slik Tahir svarer når han får spørsmålet. To måneder gammel var han den gang.  I 2009 – 27 år senere – møtte han den gamle skikongen Oddvar Brå sammen med John Northug. Pappaen til Tahirs store forbilde, Petter.  Dette møtet fant sted dagen før Tahir la ut på reisen Den store styrkeprøven. Da Tahir kom hjem etter en svært slitsom tur ble han hjulpet i seng, trett og utmattet.  Neste dag da han kom til hektene la han seg på gulvet, fordi skia til Petter ble lagt i senga.  Skiene fikk han av John, signert Petter Northug.

Slik er Tahir. Han har sine forbilder og er tro mot dem.  I dag er den blinde gutten en rollemodell for mange som sliter med ensomhet, plager og når livets motbakker melder seg.

Gir seg aldri

«Jeg gir meg aldri» sa Tahir underveis da han tråkket mot Oslo.  På Lillehammer måtte han ha hjelp for å komme på sykkelen etter en rast, med kroppen full av kramper.  «Det er bare 18 mil igjen» skrek han da pedalene fra hans gode venn Vidar hjalp han i gang.

Historiene rundt Tahir er mange og morsomme, men det viktigste budskapet er å fortelle folket, foreldre og barn at «alt er mulig». Det sitter bare i hodet.

I dokumentaren ”Sykkeldrømmen” som gikk på TV2 viser Tahir hvordan han gjennom sin stahet, viljesterkhet og sitt positive syn på livet, får gjennomført sine drømmer på tross av sitt handicap.  «Jeg vil heller dø i naturen enn i senga» Vi har hørt det ofte, og meldingen er klar.  For tre år siden bidro han til at Tahirlekene så dagens lys i Lørenskog. Han fikk med seg skolesjef og ordfører som gode støttespillere, sammen med økonomisk støtte fra Gjensidigestiftelsen.

OPPLEVELSER og utnevnelser!
I etterkant av dokumentaren «Sykkeldrømmen» har Tahir fått pris som årets Norsk-Pakistaner. Juryen påpekte at han ved siden av å være en rollemodell for norsk-pakistanere, også var et sterkt forbilde for alle uansett etnisitet, forutsetninger og bakgrunn.

bilde-3

En oppfølgende dokumentar på TV2 viste Tahirs forsøk på å nå Paralympics  i London.  Selv om han ikke kom dit har Tahir nådd mange andre mål.

Hans mål er veien mot målet. Sykkelen har ført ham gjennom en rekke byer og tettsteder i Norge og utlandet.  Under Birkebeinerrittet falt han av sykkelen og rullet inn i skogen. Andre terrengritt har forårsaket skrubbsår og smerter.  Der hvor andre bryter på grunn av tidstap, dårlig form eller andre uhell, fortsetter Tahir. Under Grenserittet tapte han nøyaktig 2 timer på punkteringer.  Makkeren måtte lappe 7 ganger.  «Å komma te mål» sitter i hue når smerter tærer.

Galdhøpiggen har han besøkt to ganger.  Han har nådd en rekke andre fjelltopper og deltatt i flere motbakkeløp.  Som foredragsholder er Tahir også etterspurt, og han sier ja til alt.  Under et triatlonstevne svømte han feil vei, og hadde brukt 10 min før han rykket tilbake til start.  I TV2 serien, Sirkus Northug, forteller Petter at han finner motivasjon gjennom Tahir.  Med Røde Kors var Tahir på besøk i Palestina som inspirator for funksjonshemmede der.